Frierstien

Beskrivelse

Kart: Turkart i Telemark/ Porsgrunn, se også bilde under.

Brosjyre: Det grønne Grenland,  På tur i nærområdet (nr. 2)

BeskrivelseDette er en tur på ca. 9,5 km, middels, se kartskisse under. Man kan velge om man vil gå fra parkeringsplass ved Herøyahuset og gå til parkeringsplass ved Dammane i Brevik eller gå motsatt vei. (Det er også mulig å forlenge turen fra parkeringsplass ved Dammane og følge kyststien mot Heistad, Skjelsvik eller Mule Varde som er et eget turforslag). 

Bilde viser bl.a Versvika, et område som bl.a. er kjent for noen sjeldne planter.  Her er også bilde fra Frierstranda, der det går bilvei til Heistad og bilde som viser utsiktspunkt ved Grenland bru ved Brevik.

 

Korte fakta

Vanskelighetsgrad Middels
Lengde ca. 9,5 km
Laveste punkt 1 m.o.h. Parkering ved Dammane ca. 45 m.o.h.
Høyeste punkt 122 m.o.h (ca 8 km fra Herøya)
Høydemeter Ca. 370 m

Fotogalleri

 

 

Verdt å merke seg

Versvika er en viktig lokalitet for bl.a. de kalkkrevende og sjeldne orkideene marisko og flueblomst, sammen med andre rødlistearter. Derfor er området vernet som naturreservat.

Her kan vi også finne rester av taubane som frakta kalkstein fra Kjørholt på Heistad til Herøya.

Sommerlyst like sør for Frierstranda har også sin egen historie (frukthage, brygge for lystbåter og serveringsmuligheter).

Prekestolen finner vi mellom Kjørholt og Brevik. Det er en fjellhylle der det nå er avstengt fordi man er redd den kan falle ned i Frierfjorden.

 

Parkering

Parkering er over veien like ved Herøyahuset. (Det er også en parkeringsmulighet litt nærmere Adminiet på Herøya for de som kommer fra byen og vil unngå bompenger).

For de som går motsatt veg, er det greiest å bruke parkeringsplassen til Dammane ved Brevik. For de som går halvveis, kan det være mulig å finne parkeringsplass i nærheten av inngangen til Kjørholttunnelen.

 

Kart